26 Nisan 2011 Salı

yemek tarifi- zeytinyağlılar(deniz börülcesi)

Malzeme:
Deniz börülcesi 2 bağ (yaklaşık 400 gr)
Sarmısak 5-6 diş
Limon suyu 1 adet
Zeytinyağı 1 çaybardağı
üzümsirkesi 1 çaybardağı

Börülceleri üzümsirkesi ile seyreltilmiş bol su dolu bir kaba alın, özellikle kumu temizlensin.
Ortaboy bir tencereye börülceler yüzecek kadar su koyun, börülceleri tek tek gövde kısmı kalacak şekilde dallarını ayıklayarak tencere içine atın..orta ateşte yaklaşık 20 dk kaynatın.
ayrı bir kase içinde limon suyu, dövülmüş sarmısaklar ve zeytinyağı karıştırın (sos hazır)
haşlanan börülceleri  tencereden süzerek servis tabağına alın, üzerine hazırladığını sosu gezdirin..
soğuk servis, afiyet olsun..

Tuz kullamamakta fayda var, börülce yeterince tuzludur.Haşlama esnasında mutfağa yayılacak deniz kokusunun tadını çıkarın :) Haşlama süresini uzatmayın,  görsel yeşilliği dolayısı ile vitamin ve minarelleri kaybetmeyin, ortadaki ana gövde kullanmamakta fayda var, haşlama sonrası içindeki kılçıkları temizleme zahmetine katlanacaksanız kullanın.

İyotlu topraklarda yetiştiğinden guatr hastalığına iyi gelir.İyot,sodyum,demir,çinko, fosfor, kalsiyum, silisyum, manganez mineralleri ve A, C, D vitaminleri bulunur.Eritici, İdrar söktürücü, temizleyici, güçlendirici ve iştah açıcı özellikler içermektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder